Milyen rég volt, amikor a téli, szürke napokat igyekeztünk megszínesíteni és megédesíteni rendhagyó órákkal… ahol sütöttünk – főztünk, majd meg is ettük, ittuk a sok finomságot. Íme egy kis ízelítő a kipróbált receptekből:
KINDERPUNSCH (forró ital hideg napokra)
Nincs is jobb annál, mint hogy kint a hideg levegőn elfogyasszunk egy meleg Kinderpunsch-ot.
Hozzávalók: egy üveg almalé, fél üveg narancslé, három evőkanál méz, két narancs, két alma, citromlé.
Elkészítés: Almalevet és a narancslevet felmelegítjük egy tálban. A mézet és a citromlevet belekeverjük. Az almákat és a narancsokat meghámozzuk és darabokra vágjuk. A gyümölcsdarabokat pohárba tesszük, és a levet ráöntjük.
KAISERSCHMARRN (Császármorzsa – fenséges finomság nem csak németeseknek)
Hozzávalók: 200 g liszt 4 tojás csipetnyi só 4 ek cukor 375 ml tej (a tejérzékenyek miatt rizstejjel pótoltuk) 50 g mazsola (mi nem tettünk bele, mert nem igazán szeretjük) 50 g vaj
Elkészítés: Az egyik tálban a 4 tojás sárgáját habosra keverjünk 2 evőkanál cukorral, a tejjel, sóval és liszttel. A másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá felverjük a másik 2 evőkanál cukorral. A fehérjehabot óvatosan összekeverjük a sárgás krémmel. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráöntjük a tésztát, hagyjuk az alját megsülni majd megfordítjuk, szétszaggatjuk és addig sütjük, míg aranybarna nem lesz mindenhol.
SACHERTORTA (Egyszerű recept Ausztriából)
Hozzávalók A tésztához • 5 dkg étcsokoládé • 13 dkg vaj • 10 dkg cukor • 2 db tojás • 10 dkg finomliszt • 1.5 dkg cukrozatlan kakaópor • 1 kávéskanál szódabikarbóna • 0.5 kávéskanál sütőpor • 1 csipet só A töltelékhez, mázhoz • 12 dkg étcsokoládé • 4 dkg vaj • 20 dkg sárgabaracklekvár • 1 evőkanál víz
Elkészítés 1. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát.
2. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéhez adjunk csipet sót és verjük kemény habbá.
3. A tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, keverjük hozzá a 13 dkg olvadt vajat, a kakaót, 5 dkg reszelt csokoládét.
4. A felvert habot adjuk a kakaós masszához, majd keverjük hozzá a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.
5. Öntsük a masszát az előkészített formába és egyenletesen oszlassuk el.
6. Az 1. pontban írt hőfokon süssük meg a tortát 30-35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e).
7. Formából kivéve, hideg sütőrácson hűtsük ki a tortát.
8. Vízszintesen vágjuk ketté a tortát és mindkét vágott felületet kenjük meg baracklekvárral, majd fordítsuk össze a két lekváros felületet.
9. Vékonyan kenjük meg a tortat tetejét és oldalát is lekvárral és várjunk pár percet, amíg kissé beszívódik.
10. Vízgőz fölött olvasszuk meg a maradék 12 dkg csokoládét, adjunk hozzá a 4 dkg vajat és egy evőkanál (tisztított) vizet, majd alaposan keverjük össze, amíg folyós.
11. Csurgassuk a torta közepére a folyékony csokoládét, majd a perem felé egyenletesen oszlassuk el és a lefolyó mennyiségből vonjuk be az oldal részét. …
Bár a tél már rég elmúlt, és egyre színesebbek a napok, a fenti finomságok bármikor jól esnek, próbáljátok ki őket bátran!…